Co oferują producenci opakowań dla firm gastronomicznych?
Jedzenie na wynos to bardzo dobre rozwiązanie, z którego od czasu do czasu korzystają niemal wszyscy. Dzięki rozwojowi transportu i usług teleinformatycznych, mamy szansę zamawiania jedzenia z naszych ulubionych restauracji. Już po kilku chwilach zamówiony posiłek jest dowożony pod wskazany przez nas adres.
Aby jedzenie, które zamawiamy mogło być świeże i o odpowiedniej temperaturze restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przechowywane w specjalnych termicznych torbach.
Jedzenie na wynos – jak i w co je zapakować?
Z dowozem można aktualnie zamawiać potrawy praktycznie z każdej kuchni świata. Ze względu na różnorodność, również sposoby ich pakowania są zdywersyfikowane. Inaczej to wygląda w przypadku zup, inaczej w przypadku typowych fast-foodów, a jeszcze inaczej jeśli mowa o obiadach. Właściciele lokali gastronomicznych wykazują się dużą zaradnością w dopasowywaniu się do okoliczności. Najczęściej do pakowania jedzenia używa się opakowania papierowe w różnych kształtach. Plastikowe opakowania w chwili obecnej to przeszłość.
Dla większości osób oczywista jest wyższość, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa po pierwsze o ekologii.
Plastik rozkłada się pomału, negatywnie przy tymwpływając na otoczenie. Co innego papier, który całkiem szybko ulega biodegradacji. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać recyclingowi, ale w przypadku papieru jest to dużo bardziej efektywne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego popularnym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz użyteczne.
Wybór papierowych opakowań na produkty gastronomiczne to nie tylko świadoma decyzja branży.
Jest to również poniekąd nakaz. Zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej sektor gastronomiczny jest zobowiązany do odejścia od styropianowych opakowań, a także wszelkiego typu słomek, kubków czy mieszadełek. W obliczu takich praw jedyną zdroworozsądkową alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście rynek jak zwykle stają na wysokości zadania sprzedając duży wybór opakowań o różnym(ch) możliwościach.
Jakie wymogi muszą spełniać opakowania papierowe?
Sprzedawcy opakowań papierowych dążą do tego by ich wyroby spełniały wskazane normy jakościowe wyznaczone przez prawodawców. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które posiadają certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to również potwierdzenie, że przy ich powstawaniu nie cierpiały żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają za zadanie wspierać prowadzenie przez firmy przyjazdej środowisku aktywności. Współgrają one z nowymi wymogami UE.
Gospodarka to zespół naczyń powiązanych z sobą. W związku z tym, jest zapotrzebowanie na producentów opakowań papierowych. Firmy gastronomiczne i wytwórcy opakowań często zawiązują sojusze. Firmy produkujące opakowania papierowe bardzo szybko potrafią dopasowywać swój profil działalności do zasad rynków, jak i do prawnych niuansów.
Opakowania papierowe mają jeszcze jedną istotną cechę – z łatwością można wykonać na nich nadruk z logiem knajpy. Dzięki temu prezentują się estetycznie.
Każdy z producentów opakowań musi też dbać o to by pojemniki były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w warunkach transportu. Powinny również być stabilne i szczelnie przechowywać zapakowaną w nich żywność.