Przemysł

W jakich miejscach wymagane są układy chłodnicze?

Teraz ciężko sobie zobrazować dowolną dziedzinę przemysłu spożywczego bez właściwych układów chłodniczych. Rezultat chłodniczy wykorzystywany jest powszechnie – od prywatnych domów, aż do zaawansowanych procesów chłodniczych w przemyśle. To dzięki chłodniom i komorom chłodniczym półki sklepowe są zapełnione świeżymi produktami spożywczymi. Ogromne hale produkcyjne zajmujące się wytwarzaniem żywności wymagają naprawdę dużo przestrzeni o odpowiedniej temperaturze, żeby móc bezpiecznie produkować żywność. Z pomocą przychodzi wówczas chłodnictwo przemysłowe, czyli gałąź techniki zajmująca się wytwarzaniem i utrzymaniem właściwej temperatury w wyznaczonych przestrzeniach. Można powiedzieć, że tego typu urządzenia działają w podobny sposób jak pompy ciepła. W jakich dokładnie dziedzinach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są wymagane? Jak działają urządzenia chłodnicze przeznaczone dla przemysłu?

Chłodnictwo przemysłowe w przetwórstwie mięsnym

Przetwórstwo mięsne jest wymagającym rodzajem przemysłu spożywczego. Żeby móc wytworzyć produkty mięsne zgodne z rygorytycznymi normami, i jednocześnie będące bezpieczne do konsumpcji przez człowieka, wymagane są systemy sprawnego, szybkiego chłodzenia, a nawet zamrażania. Mięso jest produktem szczególnie wrażliwym na zbyt wysokie temperatury powietrza, przez co może w bardzo krótkim czasie się zepsuć. Tego rodzaju produkcja składa się z wielu etapów, gdzie każdy z nich zazwyczaj wymaga innych temperatur. Z tego powodu zakłady produkujące mięso muszą posiadać zaawansowane technologie w zakresie chłodnictwa przemysłowego. Co więcej tego rodzaju układy muszą być wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, gdyż w tym przypadku bardzo ważna jest higiena. Oczywiście każdy zakład produkcyjny powinien zadbać o systematyczne przeglądy tego rodzaju urządzeń, aby mieć gwarancję, że będą one niezawodne i nie uszkodzą się w najmniej odpowiednim czasie. 

Przemysł browarniczy – czy profesjonalne układy chłodnicze są wymagane?

Podczas wytwarzania piwa zasadnicze znaczenie ma dokłądna regulacja temperatury na każdym etapie jego tworzenia. Proces warzenia piwa wymaga wyjątkowo dokładnej regulacji temperatury już na etapie przygotowywania brzeczki, ale także wczasie fermentacji, i końcowego schładzania. Również w tym przypadku ogromne znaczenie ma odpowiedniej jakości stal nierdzewna gwarantująca odpowiednie warunki higieniczne. Dużym zagrożeniem dla takich produktów jest z całą pewnością korozja. Także takie elementy jak zawory i filtry muszą być przystosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi takimi jak amoniak i CO2. Kupując urządzenia chłodnicze warto zwrócić uwagę na ich niskie koszty eksploatacji i konserwacji. Nie można zapominać o systematycznych przeglądach, które są bardzo istotne. 

Układy chłodnicze w przemyśle mleczarskim

Współczesny przemysł mleczarski na pewno nie może się obyć bez najnowszych technologii w zakresie schładzania żywności. Artykuły mleczarskie powinny mieć zapewnioną dobrą temperaturę, w innym przypadku mogą być niezdatne do spożycia. Cały proces produkcji opiera się na zachowaniu odpowiedniej temperatury. Należy pamiętać, że tego rodzaju zakłady muszą dysponować systemami gwarantującymi dobrą temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale także lodów, które są szczególnie wrażliwe na wzrost temperatur. Także w tym przypadku korozja być przyczyną problemów z utrzymaniem dobrego poziomu higieny, z tego powodu wszelkie urządzenia chłodnicze powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. 

Urządzenia chłodnicze dla przemysłu rybnego 

Wszystkie zakłady zajmujące się przetwórstwem rybnym muszą być wyposażone w sprawne systemy chłodnicze gwarantujące najlepszą jakość produktów. Tego rodzaju rozwiązania powinny znajdować się zarówno na statkach zajmujących się rybołówstwem, jak i w zakładach przemysłu rybnego. Warto pamiętać, że przede wszystkim środowisko morskie ma zły wpływ na tego typu systemy chłodnicze, dlatego bezwzględnie muszą być one wyprodukowane z doskonałej jakości stali nierdzewnej. Takie systemy muszą być także wyposażone w możliwość dokładnego doboru temperatury ze względu na wyjątkową wrażliwość ryb na jej spadek.